Logo

Logo Světových dnů mládeže v Lisabonu 2023, inspirované tématem „Maria se vydala na cestu a spěchala“ (Lk 1,39), má jako hlavní prvek kříž. Ten protíná cesta, na níž vystupuje Duch svatý.

Je to pozvání pro mladé lidi, aby nezůstali stát na místě, a žádost, aby se stali hlavními postavami při budování spravedlivějšího a bratrštějšího světa, vysvětluje autorka, mladá portugalská designérka Beatriz Roque Antunes.

Barvy (zelená, červená a žlutá) připomínají portugalskou vlajku.

sdm_logotyp_1024x984 

Kříž

Křesťanský kříž, znamení nekonečné Boží lásky k lidstvu, je hlavním prvkem, z něhož se vše rodí.

 

Cesta

Úryvek z Navštívení je tématem Světových dnů mládeže v Lisabonu 2023 a odhaluje nám, že Maria byla připravena žít podle Boží vůle a byla k dispozici, aby posloužila Alžbětě. Tento pohyb podtrhuje výzvu adresovanou mladým lidem, aby obnovili svou „vnitřní sílu, své sny, nadšení, naději a vděčnost“ (Christus Vivit, 20). Vedle cesty se nachází také tvar, který evokuje Ducha svatého.

 

Růženec

Volba růžence oslavuje spiritualitu Portugalců v jejich úctě k Panně Marii Fatimské. Ten je umístěn na cestě, aby připomínal poutní zážitek, který je v Portugalsku tak pozoruhodný.

 

Maria

Maria je zobrazena jako mladá dívka, aby představovala postavu z evangelia svatého Lukáše (Lk 1,39) a umožnila podobnost s nejmladšími. Kresba vyjadřuje mladistvost jejího věku, charakteristickou pro někoho, kdo ještě nebyl matkou, ale kdo v sobě nosí světlo světa. Tato postava je mírně nakloněná, aby ukázala nucený postoj Panny Marie.