Závěrečný dopis Dny v diecézi Porto

Milý účastníku Dnů v diecézi SDM,

jak jistě víš, česká výprava poutníků Světových dnů mládeže prožije Dny v diecézi Porto. Porto je druhé největší město Portugalska a Portská diecéze přijímá zhruba 80 000 poutníků z celého světa. Z České republiky se na Dny v diecézi chystá cca 1700 poutníků. V tomto dokumentu nalezneš vše potřebné ke svému pobytu.

 

Skupiny

V rámci Dnů v diecézi byli čeští poutníci rozděleni do skupin. Každá skupina může čítat až 60 poutníků. Skupiny byly organizovány podle farností zadaných v přihlašovacím formuláři. Požadavkům na změny, které nám byly nahlášeny do 18.6., jsme se pokusili vyhovět. Po tomto datu již nemůžeme žádnou změnu garantovat. V těchto skupinách proběhne společné ubytování.

Každá skupina má svého Group leadera (GL) a Second group leadera (SGL). V případě potřeby se na něj můžeš obrátit. Je možné, že se Tě tvůj S/GL pokusí kontaktovat ještě před začátkem Dnů v diecézi. Neboj se toho, usnadní to poté vaši komunikaci v Portu.

 

Program

Program Dnů v diecézi trvá od 26. 7 do 30. 7.

24. - 26. 7. příjezd do Porta (Ti kdo si objednali společnou dopravu z Lisabonského letiště do Porta, se dozví podrobnosti od koordinátora na letišti)

První tři dny pobytu (26., 27., 28.) jsou stejné, dopoledne strávené ve farnosti a odpoledne je Ti k dispozici široká nabídka programu po celém Portu. Záleží tedy na Vás, kterou nabídku se svými kamarády využijete.

29. 7. proběhne společný kulturní program se všemi poutníky přijatými diecézí. Dopoledne se uskuteční mše svatá celebrovaná místním biskupem. A odpoledne si portští organizátoři připravili ochutnávku místní kultury.

30. 7. je den přidělený farnosti, případně rodině. Tento den bude možné se trochu zklidnit, prožít ho v užším kruhu, navázat přátelství na celý život a především se připravit na cestu do Lisabonu. Tento den není potřeba nikam cestovat.

31. 7. a 1. 8. odjezd směr Lisabon. (Ti kdo si objednali společnou dopravu z Porta do Lisabonu, se dozví podrobnosti během dnů v diecézi)

Pokud se budete v Portu nacházet i 24., 25., 31. 7., kdy není žádný program, můžete tyto dny využít pro cestování, návštěvu pláže a moře či jiných zajímavých míst. Je dobré mít ale na paměti, že v těchto dnech budou v Portu finišovat přípravy na Dny v diecézi, tudíž město může působit trochu chaoticky.

 

Ubytování

Ubytování proběhne po portských farnostech v multifunkčních zařízeních, jako jsou školy, kulturní domy, haly, pavilony, ale i u místních rodin. V obou případech je potřeba mít s sebou karimatku, spacák a ručník. Bohužel předem nelze říci, která skupina bude kde ubytována. Tuto informaci se dozvíme až při příjezdu, takže nelze předem říci, kde budete ubytováni.

U rodin se bude bydlet minimálně po dvou účastnících. V multifunkčních zařízeních po vícero. Každé ubytování bude maximálně hodinu MHD od programu v Portu.

Z důvodu začátku ubytování v Portu je potřeba vyplnit dotazník příjezdu na Dny v diecézi. Některým z Vás se může stát, že na vás bude čekat na registraci rodina, která Vám pomůže s přesunem na ubytování. Vyplněním dotazníků zvýšíte tuto šanci. Dotazník se týká pouze těch, kteří si zvolili vlastní dopravu do Porta.

 

Stravování

Podobně jako v Lisabonu i na Dnech v diecézi bude probíhat stravenkový systém. Snídaně a večeře Tě čekají v místě ubytování. Pokud budeš v multifunkčním zařízení, o první a poslední jídlo dne se stará farnost, většinou se bude jednat o švédské stoly. U rodin se budeš tato jídla stravovat s rodinou. Na oběd dostaneš stravenku, pravděpodobně v elektronické podobě, kterou si bude možné vybrat v Portu na určených místech.

Diety, a jiné alternativní stravování, budou zajištěny pro ty, kteří si je v dotazníku, který přišel mailem, nahlásili. I přesto si při vyzvednutí stravenky zkontroluj, žes dostal správnou dietu.

 

MHD

MHD v portské diecézi zahrnuje potřebnou dopravu. Kartičku na MHD dostaneš při registraci u českých organizátorů na vlakovém/autobusovém nádraží Campanha nebo portském letišti. Platnost je 24. 7. – 1. 8.

Tato doprava by měla pokrýt veškeré přesuny v rámci programu Dnů v diecézi. Pokud by ses chtěl někam podívat mimo program (např. na pláž k moři), je potřeba si zjistit, zda Ti tam kartička platí, případně si koupit jízdenku extra.

MHD v Portu není takové, jak ho známe z Česka. Existuje zde rozsáhlá síť dopravy zahrnující rychlodrážní vlaky/tramvaje, označují se jako metro (overground i underground), autobusy, lanovky a tramvaje.

 

Po příjezdu

Po příjezdu do Porta ve dnech 24. – 27. 7. je potřeba nalézt české organizátory, kteří se budou nacházet na dvou místech, letiště Porto a nádraží Campanha, a registrovat se u nich. Poznáte je podle české vlajky, kterou budou mít u sebe.
Od 23. 7. naleznete na tomto odkazu telefonní čísla na jednotlivá místa a přesnější určení, kde české koordinátory naleznete.

Pokud přijíždíte po skupinkách, je dobré přijít na registraci společně. Koordinátor může odbavit poutníky z jedné skupiny najednou.

Upozorňujeme, že vždy když přijede vlak, autobus, nebo jiná doprava, může dojít k vytvoření fronty na registraci, protože v jeden čas přijede velké množství poutníků najednou.

Letiště Porto
Prosíme, aby se na toto místo chodili registrovat pouze ti, kteří na letiště v těchto dnech přilétají.

Campanhã
Vlakové a autobusové nádraží. Zde bude registrační point pro všechny, kteří přijíždí do Porta autobusem, vlakem, autem, stopem nebo přišli pěšky. Více informací o organizaci na tomto místě zveřejníme od 23. 7. na odkazu výše.

Odjezd do Lisabonu

Odjezd do Lisabonu je možný ve dnech 31. 7. a 1. 8. Odjezd je potřeba si u rodiny nebo farnosti nahlásit individuálně.

Seznam, co s sebou ZDE (totožný se seznamem do Lisabonu)
Zdravotní doporučení ZDE (totožný se seznamem do Lisabonu)

 

Závěrem bychom se chtěli omluvit za způsobený zmatek ohledně vyplňování dotazníku od portugalských organizátorů. Bohužel portugalský systém technicky nezvládl odeslání všech dotazníků včas, na vyřešení situace usilovně pracujeme. Pokud někomu stále nepřišel mail s odkazem na dotazník, prosím napište mi na novotna@aksm.cz.

 

Těšíme se na Tebe v Portu.
Tým SDM

 

IG: @lisboa2023.cz
Připoj se na událost na FB!
Sledujte i nadále: FBIG a weby: www.svetovednymladeze.cz a www.lisboa2023.org